Kerkonkosken kierros

Aloitus- ja lopetuspaikka: Törmälän Loma- ja kurssikeskus (Konnekoskentie 552, Rautalampi)
Vaativuus: Vaativa
SoveltuvuusSoveltuu navigointi- ja erätaitoisille kokeneille retkeilijöille/veneilijöille.
Pituus: 88 km
Kesto: 3-5 päivää
Reittimerkinnät: Reitillä ei ole reittimerkintöjä

Reitti alkaa Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta Rautalammilta. Kerkonkosken kylä ja kanavamiljöö kauppoineen ja ravintoloineen on virkistävä soutu- tai melontaretken tauko- ja yöpymispaikka reitin puolivälissä. Kylä sijaitsee Suonenjoen ja Vesannon välisen tien 545 varrella. Kylän keskustan läpi virtaa Kerkonjoki, joka yhdistää toisiinsa Kiesimäjärven ja Niiniveden.

Kerkonkosken kierros on klassinen pitkä vesiretkeilyreitti, jota on Rautalammilla perinteisesti soudettu kirkkoveneillä sekä melottu. Reitti on vaativa ympyräreitti, jonka varrella on yksi II-luokan koski, Konnekoski. Koski on kuitenkin vältettävissä, jos reitti aloitetaan Konnekosken alapuolelta ja päätetään Törmälän loma- ja kurssikeskukseen Konnekosken yläpuolelle. Reitin voi aloittaa hyvin myös Kivisalmelta, Kerkonkoskelta, Säynätsalmelta tai Nokisenkoskelta.

Matkan varrelle mahtuu kulttuurihistoriallisia sekä luonnonnähtävyyksiä kuten Konnekoski, Kivisalmi, Noitasen saari ja Murhaluoto sekä Kiesimän ja Kerkonkosken kanavat, Säynätsalmi ja Nokisenkoski, Tyyrinvirta ja Rautalammin Äijäveden rannoilla sijaitsevat Sahalan, Korholan, Karjalan sekä Ropolan kartanot ja Hankaveden saaristo.

TAUKOPAIKAT:

Varoitus! Ole varovainen liikkuessasi väylien ulkopuolella, sillä Etelä-Konnevedellä on runsaasti matalikkoja ja karikoita yllättävissä paikoissa. Vesistö on vaativa kokemattomalle veneilijälle. Konnekosken laskeminen/ajaminen veneellä edellyttää erikoistaitoja navigoida virtaavassa vedessä. Konnekoski on kuitenkin vältettävissä aloittamalla reitti kosken alta ja lopettamalla kosken yläpuolelle. Hypotermiariski on todellinen läpi kesän, jos joutuu veden varaan pitkäksi aikaa. Etelä- ja Pohjois-Konneveden suuret selät ja matalat karikot jyrkentävät aallokkoa ja kallioheijastukset muuttavat aaltojen muotoa. Aallokko voi olla hyvin voimakasta. Alue vaatii säiden huomioimista