Matkaillen Kerkonkoskelle- hankkeella uutta puhtia matkailuun
Vuosina 2022-23 toteutetun Kerkolle kylään -hankkeen työ kantoi hedelmää, ja Kerkonkoski on tullut erilaisten tapahtumien myötä näkyväksi koko Pohjois-Savon alueella. Hankkeen aikana tehtiin ahkeraa viestintätyötä sosiaalisen median avulla, ja verkkosivut sekä somekanavat luotiin palvelemaan kyläläisiä ja matkailijoita. Myös lehtinäkyvyyttä on saatu runsaasti alueen lehdissä.
Kerkolle kylään- hankkeella pyrittiin lisäämään yhteisöllisyyttä ja kyläyhdistyksen toimintaan on saatu mukaan uusia vapaaehtoisia sekä yrittäjiä. Tapahtumilla ja aktiivisella näkyvyydellä on ollut suuri rooli toimintaan sitouttamisessa. Hankkeen aikana syntyi paljon mielenkiintoa herättäneet tapahtumat Kerkonkosken Venetsialaiset, Kerkon Iltapilkki sekä Saunamaraton. Kyläkoulun säilyminen on ollut edellisen hankkeen tärkeimpiä tavoitteita. Koulun kehittämisen eteen tehtiinkin kehittämistyötä ja markkinointia.
Erinäisiä matkailuun liittyviä toimenpiteitä, kuten pyörämatkailun mahdollisuuksien kartoittamista, Wanhan Myllyn hyödyntämistä esim. tapahtumissa sekä tapahtumien luomista ja kehittämistä tehtiin jo Kerkolle kylään- hankkeen aikana, mutta tässä kaikessa on päästy vasta raapaisemaan pintaa.
Älykkäät kylät- hankkeella uudenlaista vireyttä kylään
Pari viimeistä vuotta osoitti, että matkailun saralla Kerkonkoskella on vielä tekemistä ja Kerkonkosken Ketterä ry päätti hakea uutta hanketta. Matkaillen Kerkonkoskelle- hanke sai vihreää valoa Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n hallituksessa jo syksyllä 2023 ja tänä keväänä hankkeelle saatiin hyväksyntä myös Pohjois-Savon ELY- keskuksesta. Hanke on Älykkäät kylät- hanke ja rahoitusta sille myönnettiin kahden vuoden ajalle 60 000€. Se toteutetaan yhteistyössä Kiesimän kyläyhdistyksen kanssa. Hanketyöntekijänä jatkaa Johanna Koponen.
Kerkonkosken vahvuus on kylän sloganin mukaisesti sen sijainti ”keskellä ei mittään”. Hiljaisuus, rauha sekä aidosti puhdas luonto ja vesistö houkuttavat ihmisiä asumaan, mökkeilemään ja matkailemaan alueelle. Hankkeen tavoitteena on nitoa Kerkonkosken matkailullinen potentiaali yhteen tiiviiksi kylämatkailukokonaisuudeksi ja tehdä se näkyväksi tavoittamaan matkailijat.
Kylän hiekkatieverkostoa tullaan hyödyntämään gravel- pyöräilyreitityksessä ja olemassa olevia polkuja valjastetaan patikointiin. Hanke sisältää luonnollisesti myös markkinointimateriaalin työstämistä. Omintakeiset tapahtumat sekä erilaiset ulkoilureitit luovat hyvinvointia Kerkonkosken ja lähialueen asukkaille. Haluamme myös matkailijoiden pysähtyvän, yöpyvän ja käyttävän palveluja kylällä.
Hankkeen toimintojen punaisena lankana on kylän taide- ja kulttuuritausta. Kerkonkoskella asuu paljon taiteilijoita ja innovatiivisia persoonia, ja heidän luomuksiansa sekä toimintaansa halutaan hyödyntää niin, että se on näkyvämpi osa kylää. Hankkeen aikana selvitämme, miten taidetta ja kylän kulttuuria saadaan näkyville esimerkiksi Wanhalla myllyllä, kylän opasteissa ja ulkoilureiteillä. Ulkoilureitistön halutaan erottuvan massasta maisemoinnilla ja/tai äänimaailmalla, ja sen suunnitteluun otamme mukaan kylän taiteilijoita.
Kansainvälisellä yhteistyöllä uusia ideoita ja elävyyttä kyläyhteisöön
Suomessa kylämatkailukäsite ei ole vielä kovin tunnettu ja tästä syystä ideoita, oppia ja kokemuksia haetaan ulkomailta. Tämä vaatii opintomatkan Euroopan kylämatkailukohteisiin. Vierailuilla ja muulla yhteydenpidolla lisätään kansainvälistä yhteistyötä Kerkonkoskelle. Etsimme paraikaa Euroopasta aktiivista ystävyyskylää, jonka kanssa tehdä kulttuurivaihtoa. Haluamme tutustua kylätoimintaan ulkomailla ja ammentaa ideoita omaan toimintaamme. Vastineeksi haluamme kutsua ystävyyskylän vierailemaan Kerkonkoskella. Näin tuomme kansainvälisyyttä lähemmäs kyläläisiä ja lisäämme siten virikkeellisyyttä kylällä.
Markkinointimateriaali tehdään palvelemaan myös ulkomaisia turisteja ja asukkaita. Hankkeessa kartoitetaan digitaalisten palveluiden hyödyntämistä eri matkailupalveluissa.
Kahden pienen on parempi ponnistaa yhdessä
Matkaillen Kerkonkoskelle – hanketta tehdään yhteistyössä Kerkonkoskeakin pienemmän naapuruskylän, Kiesimän kyläyhdistyksen kanssa. Yhteistyötä kyseisen yhdistyksen kanssa on herätelty jo Kerkolle kylään- hankkeen aikana. Kiesimä-Kerkonkoski välille on suunniteltu gravel-pyöräilyreitti ja Kiesimän kyläyhdistyksen vuokramökkiä markkinoidaan Kerkonkosken verkkosivuilla. Tästä on ollut hyvä jatkaa yhteistoimintaa reitistön ja matkailupalveluiden kehittämiseksi. Kiesimällä on myös mielenkiintoisia käyntikohteita, joita ei ole hyödynnetty aiemmin: esim. Jättiläisten temppeli ja Kiesimän kanava ovat monille lähelläkin asuville tuntemattomia.
Hankkeen avulla haluamme aktivoida kahden lähekkäin toimivan kyläyhdistyksen väkeä yhdistämään voimansa ja innostaa perheitä mukaan toimintaan. Hankkeen myötä ammennetaan tuoreita ideoita puolin ja toisin ja lisätään kylien välistä yhteistyötä. Hankkeessa kootaan myös muut kylän toimijat ja resurssit yhteen kylämatkailun kehittämiseksi: kunta, koulu, kyläläiset ja vapaa-ajan asukkaat, yhdistykset ja yrittäjät. Viime vuosien aikana onkin nähty, miten kyläläisiä ja kylän yrittäjiä osallistamalla on syntynyt mm. innovatiivisia tapahtumia. Vireä toiminta on iloksemme luonut hyvinvointia sekä ystävyyssuhteita kyläläisten välille. Tässä hankkeessa yhteistyötä kyläläisten kanssa jatketaan ja myös alueellisessa matkailukehittämisessä tullaan olemaan mukana.
Lisätietoja hankkeesta antaa hanketyöntekijä Johanna Koponen, kerkollekylaan@gmail.com p. 0400 376 585.
Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n kautta.