Ihmiset kylän tekevät- juttusarjan 6. osa

Kuva: Markus Sjöberg 

Unnan taidepajoista iloa, väriä ja yhteisöllisyyttä Kerkonkoskelle 

Unna Paananen on lapsesta asti ollut luova ja kaipasi aikuisiällä, ns. ruuhkavuosina, kädentaitojen harrastusmahdollisuuksia, kunnes 16 vuoden yrittäjänura päättyi työkyvyttömyyteen. Siitä lähtikin aukeamaan uusi maailma taiteen parissa. Vuonna 2018 hän sai Keravan kaupungilta tilan avoimeen taidepajatoimintaan. Paja oli suunnattu työikäisille, lähinnä päihde- ja mielenterveysongelmaisille. Hän ehti luotsata taidepajaa Keravalla parin vuoden ajan aina siihen asti, kun korona ”sulki kaiken”. Avoin, matalan kynnyksen taidepajatoiminta osoittautui monella tapaa merkitykselliseksi kävijöilleen. – Se vahvistaa mm. omanarvontuntoa onnistumisen kokemusten ja yhteisöön kuulumisen kautta. Kuvataiteen kautta pääsee myös purkamaan tunteitaan ja helpottamaan psyykkistä kuormaa, jos puhuminen on vaikeaa, Paananen kertoo.

 

Unna on toiminut Keravalla valtakunnallisestikin merkittävässä Taiteen kotitalo -näyttelyssä tuottajana kesällä 2020. Toisin sanoen tapahtuman isän, Jouni Väänäsen vasempana kätenä. Väänäsen brändäämän Purkutaide -konseptin taustalla on nimenomaisesti taiteen tekeminen purku-uhan alla oleviin kiinteistöihin. Taiteen kotitalossa kävi kesän 2020 aikana noin 30 000 näyttelyvierasta. Kyseistä Taiteen kotitaloa on kuvattu Keravan maineen kultakaivokseksi. Taiteilijoita oli lähes sata ammattitaiteilijoista kuvataideoppilaisiin. Osa teoksista toteutettiin sosiaalisen osallistamisen avulla, jota Unna luotsasi muiden tehtäviensä lisäksi. Projekti oli merkittävä monella tasolla, myös Unnalle. – Savossakin olisi tilausta samanmoiselle, Paananen vinkkaa.

 

Miten Unna sitten löysi tiensä Kerkonkoskelle? Keravalta kotoisin oleva Unna on käynyt Kerkonkoskella ystävänsä mökillä jo vuodesta 2004, mutta eräänä sateisena syysiltana Kerkonkosken satamassa tapahtui kohtaaminen, joka muutti naisen elämän. Sataman nuotiopaikalla oli porukkaa iltaa istumassa, jonka seuraan Unna ystävineen lyöttäytyi. Silmiin puskeva savu kiersi niin, että Unnan oli vaihdettavaa paikkaa ja pian hän löysi itsensä Tonin vierestä. Iltaa vietettiin aamun pikkutunneille ja Unna muistaa miettineensä yöllä vahvoja tunteitaan: ”Mikä tää tyyppi oikein on?” Syntyi salamarakkaus, joka elää yhä tänäkin päivänä. Kihlat solmittiin pian ja kesällä 2022 pariskunnan häitä juhlittiin Kerkonkosken Keitaalla.

Pajoja järjestettiin säännöllisesti Kylätalo Seuralassa kaksi kertaa viikossa Unnan vuoden kestäneen määräaikaisen työsuhteen ajan. Paikalle sai halutessaan tulla vaikka vain kahville ja rupattelemaan. Joskus kävijän kätösiin saattoi eksyä kartonginpala, josta lähti pikkuhiljaa syntymään jotain kaunista. Pajoissa ei yleensä ollut tiettyä teemaa, vaan kävijöillä oli mahdollisuus luoda materiaalien puitteissa vapaasti mitä vaan. Unna oli paikalla antamassa ideoita ja neuvomassa. Materiaalit ja tarvikkeet Unna haali mm. lahjoituksista ja hankki vapaaehtoisilla materiaalimaksuilla sekä pienillä sponsoroinneilla kertyineillä rahoilla. Unna toi mukanaan pajalaisten käyttöön myös omia askartelutarvikkeitaan. Kerkonjoen koululaiset ja päiväkotilaisetkin ovat päässeet nauttimaan taiteen tekemisestä Unnan ohjauksessa. Viime kesäkuussa palkkatuki tuli valitettavasti päätökseen, mutta toive taloudellisen puolen järjestymisestä elää. Paanasella on tarkoitus jatkaa taidepajojen pitämistä vapaaehtoisesti aina silloin tällöin.

 

Unna tituleeraa leikkisästi itseään (p)askartelutädiksi, vaikka hänen Kerkonkosken Venetsialaisissa nähdyt teoksensa ovat vertaansa vailla. Viime vuonna tapahtuma pyöräytettiin kyläläisten voimin pystyyn vajaassa kuukaudessa ja Unnan tekemät valotaideteokset herättivät suurta ihastusta kyläläisissä ja kauempaakin tulleissa. Tapahtumakävijöitä oli moninkertainen määrä Kerkonkosken asukasmäärään nähden. Tänä vuonna teoksien luomiseen on osallistunut aiempaa suurempi joukko ja sekös Unnaa ilahduttaa.

 

Kerkonkosken Venetsialaiset järjestetään 25.-27.8.2023. Luvassa on häikäisevän valotaiteen lisäksi mukavaa ohjelmaa koko perheelle. Lämpimästi tervetuloa!
Lisätietoja tapahtumasta: www.visitkerkonkoski.fi/ajankohtaista

 

Kirjoittaja on Kerkonkosken Ketterän Kerkolle Kylään- hankkeen hanketyöntekijä Johanna Koponen. Hanke on saanut Leader-tukea Kehittämisyhdistys Mansikka ry:stä.
Kuvat: Unna Paanasen kotialbumi, Hääkuva: Jouni Mattila

Tämän hyvän mielen juttusarjan tarkoituksena on tehdä Kerkonkosken elämää näkyväksi ja tuoda kyläläisiä lähemmäs toisiaan. Sarjassa esitellään uusia ja vanhoja tuttavuuksia, kylälle muuttaneita ja ikänsä siellä asuneita.

Kuvat: Unna työn touhussa, Emilia Vesterinen
Hääkuva, Jouni Mattila